Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Εξαιρετικοί οίνοι


Δύο πλούσια κρασιά, ένας Ροδίτης με Μοσχάτο Αλεξανδρείας και ένα Chardonnay που ωριμάζει για έξι μήνες σε δρύινα βαρέλια με τις οινολάσπες, θα συνοδεύσουν υπέροχα τις λεπτές γεύσεις που σας προτείνουν οι σεφ στα ελαφρά και μη καλέσματά σας.
Μυλοπόταμος
Λευκός 2008 Τοπικός Αγιορείτικος
Παραγωγός: Μονή Μυλοποτάμου
Ποικιλίες: Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ροδίτης.
Αλκοόλ: 12,5%

Οίνοι Μυλοποτάμου, από την καρδιά του Αγίου Ορους, από τα αμπέλια και το οινοποιείο της ομώνυμης μονής του Ιερού Καθίσματος Αγίου Ευσταθίου, όπου ο πατέρας Επιφάνιος έχει δώσει πραγματικά την ψυχή του στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Με κάθε σύγχρονο τρόπο, με κάθε τέλεια μέθοδο, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στις αρχές της βιολογικής καλλιέργειας, έφτασε τα κρασιά του σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από τις αλλεπάλληλες βραβεύσεις σε μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς. Το συγκεκριμένο κρασί που σας προτείνω πήρε στο Λονδίνο το 2009 ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό International Wine Challenge!
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ροδίτη παραγωγής 2007, γιατί ο πατέρας Επιφάνιος έχει τη σοφία, την υπομονή και τις συμβουλές, πάνω απ' όλα, του εξαιρετικού οινολόγου από το Μπορντό Θάνου Φακορέλη, να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να εμφιαλώσει τα κρασιά του χωρίς να υποκύπτει στη βιασύνη της αγοράς. Το συγκεκριμένο λευκό κρασί, λοιπόν, έχει διακριτικά αρώματα άγουρου αχλαδιού και μήλου, βοτάνων και μια εξαιρετική οξύτητα που του προσδίδει νεύρο και φρεσκάδα. Πλούσιο, λιπαρό, με καλή επίγευση, ένα ευρωπαϊκό κρασί αξιώσεων, που συνοδεύει σαγανάκια τυριών, μικρά ψαράκια τηγανητά, σπανακοπιτάκια και άλλους μεζέδες.
Τιμή: 6 €

Μαρμαριάς
2008 Τοπικός Οίνος Αρκαδίας
Παραγωγός: Κτήμα Τσέλεπου
Ποικιλία: Chardonnay
Αλκοόλ: 14%


Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Γιάννης και η Αμαλία Τσέλεπου φύτεψαν το πρώτο αμπέλι στην Αρκαδία και από τότε δεν έχουν πάψει να μας προσφέρουν οινικές απολαύσεις τόσο με τα ερυθρά όσο και με τα λευκά κρασιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τσέλεπος είναι ένας από τους πρωτομάστορες της Μαντινείας. Ομως, πρέπει να παραδεχτώ ότι από τα λευκά του κρασιά εκείνο που πραγματικά με ενθουσιάζει είναι το Chardonnay Μαρμαριάς. Από το ομώνυμο αμπελοτόπι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ, όπου το αμπέλι παλεύει με τα αργιλοπετρώδη εδάφη και δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Ο Γιάννης ολοκληρώνει τη ζύμωση του κρασιού σε δρύινα βαρέλια και το αφήνει εκεί να ωριμάσει για έξι μήνες με τις λεπτές οινολάσπες. Εκεί οφείλεται ο ιδιαίτερος αρωματικός χαρακτήρας του Μαρμαριά, με το λαμπερό χρώμα. Εσπεριδοειδή και μαρμελάδα πορτοκάλι, βανίλια, καραμέλα βουτύρου και μέλι. Στόμα με εξαιρετικό όγκο, καλοδομημένο, με αρκετά ισορροπημένη οξύτητα και με αρώματα που ακολουθούν τη συνέχεια της μύτης. Μεγάλη επίγευση. Ξεκινήστε και τελειώστε το γεύμα σας με αυτό! Θαυμάσιο απεριτίφ, συνοδεύει ριζότο και ζυμαρικά με πλούσιες λευκές σάλτσες, σουφλέ, πουλερικά και λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες και κίτρινα, σχετικά μαλακά αλλά και φρέσκα, τυριά.
Τιμή: 13,50 €