Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές


Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαές; Δε χρειάζεται να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τον τρόπο καλλιέργειας του φυτού και μετά να επιλέξει το χωράφι στο οποίο γίνει η φύτευση. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίαςσχεδιάστηκε πρόγραμμα κατάρτισης στο Ιπποφαές με εκπαιδευτές τον κ. Κάσσανδρο Γάτσιο γεωπόνο και συγγραφέα του βιβλίου "Ιπποφαές το πολυδύναμο φυτό του μέλλοντος" και τον κ. Σπύρο Μπίμπο γεωπόνο και φυτωριούχο.

Το πρόγραμμα διαρκεί 40 ώρες εκ των οποίων 30 ώρες θεωρία και 10 ώρες πρακτική εξάσκηση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καταλήγει σε Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για εγγραφή στο Συνεταιρισμό.
 Που μπορεί κάποιος να βρει σπόρους, σπορόφυτα ή ότι όποιο άλλο αναπαραγωγικό υλικό για να ξεκινήσει με την καλλιέργεια του φυτού ιπποφαές;
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πιστοποιημένα φυτά για να προμηθευτεί κάποιος ώστε να φυτεύσει το χωράφι του.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας εισάγει, με τη συνδρομή του κ. Μπίμπου Σπύρου, φυτά από τη Γερμανία. Τα φυτά αυτά είναι δύο ετών με ανεπτυγμένο το ριζικό τους σύστημα και φέρουν πιστοποιητικό από αναγνωρισμένο φορέα.
Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να προμηθευτεί κάποιος φυτά χωρίς να γνωρίζει αν είναι αρσενικά ή θηλυκά.
Μπορεί επίσης να προμηθευτεί θηλυκά και αρσενικά φυτά αλλά διαφορετικών ποικιλιών με αποτέλεσμα να μην συμπίπτουν οι ημερομηνίες άνθισής τους οπότε δεν θα γίνει η επικονίαση.
Μερικές φορές τα σπορύφυτα δεν γνωρίζουμε αν εξελιχθούν σε αρσενικά ή θηλυκά και επομένως δεν γνωρίζουμε τι να φυτέψουμε και που.
Μπορεί επίσης να γίνει μεταφύτευση των μικρών βλαστών που ξεφυτρώνουν στη ρίζα του φυτού.

Τι προϋποθέσεις υπάρχουν για την καλλιέργεια (ελάχιστη έκταση, περιοχή, μικροκλίμα, παροχή νερού);

Το Ιπποφαές είναι ανθεκτικό σε κλίματα και θερμοκρασίες. Αντέχει από -45οC έως +45οC και από 0 έως 1.500 μέτρα υψόμετρο.
Φυσικά θέλει περιοχή με ικανοποιητική ηλιοφάνεια διότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνονται τα συστατικά του καρπού του.
Στην περιοχή μας (σημείωση Καλλιεργώ: Κοζάνη) τα μέλη του Συνεταιρισμού καλλιεργούν σε πρώτη φάση από 5 στρέμματα ο καθένας τους. Το χωράφι καλό είναι να μην κρατάει νερά.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να έχουμε την πρώτη παραγωγή;

Οι πρώτοι καρποί του Ιπποφαούς παράγονται μετά από τρία χρόνια από τη φύτευση του.
Σε πλήρη παραγωγή όμως το φυτό έρχεται στα 4 -  5 χρόνια.

Προετοιμασία εδάφους (λίπανση, όργωμα, άλλο);

Η πρώτη ενέργεια αφορά την εδαφολογική ανάλυση του χωραφιού. Από μερικά σημεία του χωραφιού παίρνουμε λίγο χώμα το οποίο το στέλνουμε σε εργαστήριο για ανάλυση ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση του εδάφους.
Από τις αναλύσεις θα εξαρτηθεί η λίπανσή του.
Χρειάζεται κοπριά όμως. Περίπου 1 – 1,5 τόνους το στρέμμα.
Το χωράφι οργώνεται, ρίχνεται η κοπριά και σκορπίζεται σε όλη την έκταση του χωραφιού και μετά με μία φρέζα καλλιεργείται ελαφρώς ώστε να στρώσει για τη φύτευση.
Το επόμενο βήμα είναι η φύτευση του φυτού.

Πού μπορεί να διαθέσει ο αγρότης την παραγωγή του ιπποφαούς;

Η καλλιέργεια είναι συμβολαιακή.
Ο χυμός και το έλαιο του φυτού διατίθεται στη βιομηχανία τροφίμων, την καλλυντική βιομηχανία και τη φαρμακοβιομηχανία.
Ως καρπό μπορεί κανείς να το βρει και αποξηραμένο. Η γεύση του είναι γλυκόξινη και μόνο σε συνδυασμό με άλλες τροφές μπορεί να καταναλωθεί με ευχαρίστηση.

Σε ποιούς φορείς μπορεί να απευθυνθεί όποιος ενδιαφέρεται να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Προς το παρόν σε κανέναν. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πολυδύναμων Φυτών Δυτικής Μακεδονίας είναι από τους λίγους αν όχι ο μοναδικός φορέας ο οποίος διαθέτει σχετική τεχνογνωσία σε αυτό το θέμα.

Υπάρχουν οικονομικές ενισχύσεις για τον αγρότη που θέλει να σχοληθεί με την καλλιέργεια του ιπποφαούς;

Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχουν. Μόνο ως ομάδα παραγωγών. Έπειτα οι ενισχύσεις θα διακοπούν σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ.

Υπάρχουν φυτώρια που μπορεί να απευθυνθεί όποιος θέλει να καλλιεργήσει ιπποφαές;

Μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον κ. Μπίμπο Σπύρο. Τηλ.: 6945663828.

Πού μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν περισσότερες πληροφορίες;

Μετά τις 17 Ιανουρίου 2011 (δεν είναι ακόμη έτοιμος), οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο www.agrimup.gr. Το όνομα agrimup ,προέρχεται από το: agriculture multi-use plants.