Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η ρίγανη κερδίζει στα σημεία ακόμα και το καλαμπόκι και το σιτάρι


Σε μια δύσκολη συγκυρία οικονομική για τη διεθνή, αλλά και εγχώρια αγορά αγροτικών προϊόντων, βαρίδι της περυσινής χρονιάς, αλλά και με το πρόβλημα της ξηρασίας, που παραμένει στο επίκεντρο και φέτος - παρά τις αρκετές βροχές - ένα πολυετές φυτό, κατά τα άλλα υποτιμημένο έρχεται να αξιοποιήσει υποβαθμισμένα χωράφια και να δώσει τη λύση για πρόσθετο εισόδημα στον παραγωγό.
Ο λόγος για τη ρίγανη, η οποία τα τελευταία χρόνια μέσω της συμβολαιακής γεωργίας αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς έχει το αβαντάζ ότι μπορεί να ανταγωνιστεί από πλευράς εισοδήματος προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι. Ωστόσο, παραμένει εν πολλοίς υποτιμημένο, περιορισμένο επί χρόνια στην τυχαία χειροσυλλογή.Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι οπαδοί της καλλιέργειάς της, καθώς για την ώρα η μετατροπή της σε αιθέριο έλαιο αλλά και ως προσθετικό ζωοτροφής, εμφανίζει μεγάλη ζήτηση και διάθεση για σύναψη συμβολαίων καλλιέργειας. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται με ελαφρά ανοδικούς ρυθμούς την τελευταία δεκαετία.

Για το λόγο αυτό, προσπαθεί να δικαιώσει τη φήμη της που τη φέρνει στην πρώτη θέση από πλευράς ποιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της συστηματικής της καλλιέργειας. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο συμβάσεις της εταιρείας Ecopharm για παραγωγή ρίγανης με συμβολαιακή γεωργία και σκοπό τη διοχέτευση του προϊόντος κυρίως στο εξωτερικό ως αιθέριο έλαιο και κατά δεύτερο λόγο ως προσθετικό ζωοτροφής, φτάνει τα 4.000 στρέμματα και τους 250 παραγωγούς σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη και Έβρο.
Υποχρέωση των παραγωγών είναι να ακολουθούν απλά τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, που ορίζει το συμβόλαιό τους, αφού στόχος της εταιρείας είναι η καθαρότητα του τελικού προϊόντος στο χωράφι να είναι περίπου 90%. Γεωπόνοι από την εταιρεία κάνουν 4-5 επισκέψεις στα χωράφια το χρόνο, ενώ αναλύσεις γίνονται στα εργαστήρια Agrolab του Ευθυμιάδη και στη ΒΙΟΡΥΛ στην Αθήνα, καθώς τα προϊόντα που εξάγει η εταιρεία Ecopharm συνοδεύονται πάντα από το ανάλογο πιστοποιητικό.
Η εταιρεία προμηθεύει τους παραγωγούς με τον σπόρο, καθώς δεν υπάρχουν εγγεγραμμένες ποικιλίες στον Εθνικό Κατάλογο. Παραγωγή μέχρι και 130 κιλά μπορεί να δώσουν 60-80 γραμμάρια σπόρου για κάθε 10 στρέμματα, αξιοποιώντας ένα μη ποτιστικό χωράφι, που θα μπορούσε αλλιώς να δώσει 80-100 κιλά σιτηρών.
Τα συμβόλαια για τον παραγωγό, όπως επισημαίνει ο αγρότης από τον Έβρο Δημήτρης Θυμιούδης, πέρυσι έφτασαν και τα 1,40 ευρώ το κιλό, που σημαίνει κέρδος για τον παραγωγό περίπου στα 180-230 ευρώ το στρέμμα, δεδομένου ότι η στρεμματική απόδοση σε τριμμένη ρίγανη κυμαίνεται μεταξύ των 150 και 200 κιλών. Μπορεί να φαίνεται λίγο το ποσό, όμως δεδομένου του κόστους της καλλιέργειας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 80-90 ευρώ, η καθαρή πρόσοδος για τον παραγωγό της ρίγανης είναι ένα ικανοποιητικό συμπληρωματικό εισόδημα.
Άλλωστε, οι καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτεί ένα χωράφι με ρίγανη είναι δύο λιπάνσεις, μία ζιζανιοκτονία και το κόστος κοπής, συλλογής και μεταφοράς. Το σημαντικότερο μέρος της επένδυσης είναι η αρχική εγκατάσταση, καθώς απαιτούνται περίπου 4.000 φυτά το στρέμμα, τα οποία με δεδομένο ότι κάθε ένα κοστίζει 9 λεπτά ανεβάζουν το συνολικό κόστος χωρίς τα εργατικά στα 360 ευρώ το στρέμμα.

Το μέλλον της καλλιέργειας
Μοναδικό αγκάθι στην καλλιέργεια, είναι η δυσκολία, που παρουσιάζει στην πρόβλεψη του μέλλοντός της, σύμφωνα με παραγωγό από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς η απόσυρση του μοναδικού ζιζανιοκτόνου που υπήρχε για το φυτό από την αγορά, καθιστά εξαιρετικά δυσχερή τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Προβληματισμό για το μέλλον της καλλιέργειας εκφράζει και ο συνάδελφός του Δημήτρης Θυμιούδης από τα Ρίζια του Έβρου. Όπως λέει, "όλοι μιλάνε για τα αρωματικά φυτά αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν τα αναγνωρίζει. Επιδότηση δεν παίρνουν, αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ δεν δικαιούνται αν και μας παρακρατείται το 3% από τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων μας".