Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Πρεμιέρα για τις προβλέψεις της αγοράς από την Κομισιόν


Για πρώτη φορά, η Κομισιόν δημοσιεύει βραχυ- πρόθεσμες προβλέψεις για τα βασικά αγροτικά προϊόντα, όπως κάνει εδώ και καιρό το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας. Στόχος των εκθέσεων αυτών που θα εκδίδονται ανά τετράμηνο, είναι να συμβάλουν στη διαφάνεια της αγοράς, όπως είχε δηλώσει ο επίτροπος Ντατσιάν Τσιόλος τον Ιούνιο, όταν προανήγγειλε το νέο αυτό μέτρο.
Σύμφωνα με την έκθεση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η παραγωγή δημητριακών θα κυμανθεί στους 275 εκατ. τόνους, ενώ η παραγωγή ελαιούχων σπόρων αναμένεται να μειωθεί κατά 2,2% το 2011.
Η παραγωγή κρέατος, που τονώθηκε από τις καλές εξαγωγές της προηγούμενης χρονιάς, αναμένεται να αυξηθεί το 2011 και να σημειώσει ελαφρά κάμψη το 2012. Η συνολική παραγωγή γάλακτος στην Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 151 εκατ. τόνους το 2011 και να παραμείνει στο επίπεδο αυτό και το 2012.
Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία ως και τις 15 Σεπτεμβρίου 2011, βάσει αναλύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Κομισιόν. Η έκθεση αυτή θα δημοσιεύεται τρεις φορές το χρόνο. Η επόμενη εκδοσή της αναμένεται το Φεβρουάριο του 2012.