Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Στην πατρίδα του Μαλβάζια

Η Μονεμβασιά, η όμορφη μεσαιωνική καστροπολιτεία, φημιζόταν στον ύστερο Μεσαίωνα για το κρασί της. Οι αμπελώνες της βρίσκονταν απέναντι από το κάστρο, στη «Δωριέων χώρα», την περιοχή της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, όπου υπήρχαν συνθήκες ευνοϊκότατες για την αμπελοκαλλιέργεια. Το γλυκύ παράλιο κλίμα, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του εδάφους αποτελούσαν τα εξαιρετικά εκείνα προσόντα που εξασφάλιζαν τη μοναδική ποιότητα του οίνου Μαλβάζια. Η επωνυμία ήταν γεωγραφική και χρησιμοποιούνταν -για να υποδηλώσει τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς- από τους Φράγκους, οι οποίοι ονόμαζαν έτσι και τον οίνο της.
 Εκεί λοιπόν παραγόταν πριν από τον 13ο αιώνα αυτό το εκλεκτό κρασί, ο Μονεμβάσιος ή Μονεμβασιώτης οίνος κατά τους ντόπιους εμπόρους, οι οποίοι τον φόρτωναν στα καράβια από το λιμάνι της καστροπολιτείας και τον έστελναν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της εποχής.
Πέντε ολόκληρους αιώνες κράτησε η κυριαρχία του ελληνικού Μαλβάζια στις αγορές της Ανατολής και της Δύσης. Κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ενετοί φυτέψαν την ποικιλία αυτή και στην Κρήτη - η ζήτηση ήταν τεράστια. Ετσι, η «άνθηση» του Μαλβάζια συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα.
Δεν πρέπει, πάντως, λόγω του γεγονότος αυτού να γίνεται μια «παρανόηση»: πατρίδα του Μαλβάζια είναι η Mονεμβασιά και όχι το Mαλεβίζιο της Kρήτης.
Αργότερα, η κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους είχε σαν συνέπεια να καταστραφούν οι αμπελώνες και να εκλείψει το κρασί αυτό. Σήμερα, στη Λακωνία, τρεις οινοποιοί -ο Γιώργος Τσιμπίδας, ο Γιάννης Βατίστας και ο Ηρακλής Τριχείλης- επιχειρούν τον επαναπροσδιορισμό της Μονεμβασιάς ως Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας. Αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ομως το «παλεύουν». Σύμμαχοί τους είναι μερικές σχεδόν μοναδικές ποικιλίες της περιοχής, όπως ο Πετρουλιανός, η Κυδωνίτσα, η Μονεμβασιά, κάποιες άλλες, πιο κοινές ελληνικές ποικιλίες, ορισμένες ξένες, το καλό κλίμα της περιοχής, αλλά κυρίως το μεράκι τους.
(Ο Μαλβάζια παράγεται και εκτός Ελλάδος: στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Καλιφόρνια.)