Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Λίγα λόγια για το Ουίσκι

Τόσο το malt όσο και το grain ουίσκι ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια το λιγότερο επί τρία χρόνια. Η απόσταξη και η παλαίωση επιβάλλεται να έχουν γίνει στη Σκοτία προκειμένου να πληρούν τον όρο "Σκοτσέζικο ουίσκι". Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στο Σκοτσέζικο και το Ιρλανδέζικο ουίσκι είναι ότι η βύνη για το Ιρλανδέζικο ουίσκι ξεραίνεται σε κλειστούς φούρνους και όχι πάνω από φωτιά, έτσι ώστε να μην απορροφά τη μυρωδιά της τύρφης που καίγεται. Ενώ το Σκοτσέζικο ουίσκι αποστάζεται δύο φορές, το Ιρλανδέζικο αποστάζεται τρεις σε χάλκινους αποστακτήρες. Υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για την ανάμειξη ουίσκι του Καναδά. Η συνηθισμένη μέθοδος του "post - blending" σημαίνει ότι ποικίλα παλαιωμένα ουίσκι διαφορετικού χαρακτήρα αναμιγνύονται μαζί, ενώ το "pre - blending" το οποίο χρησιμοποιείται από το Canadian Club αφορά ανάμιξη ουίσκι πριν από την παλαίωση. Το αποστακτήριο Glenfiddich στο Ντάφτάουν χρονολογείται από το 1887 και παράγει το περίφημο ομώνυμο ουίσκι, το οποίο είναι το μόνο malt ουίσκι των Χάιλάντς (βόρεια ορεινή Σκοτία) που εμφιαλώνεται εκεί. Το Strathisla στο Κιθ, το οποίο χρονολογείται από το 1768 και είναι το παλαιότερο αποστακτήριο στα χάιλαντς παράγει το malt που είναι η καρδιά του Chivas Regal. To Glenlivet ήταν το πρώτο αποστακτήριο που πήρε άδεια το 1824 στη Σκοτία.