Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η βιοδυναμική γεωργία

Η βιοδυναμική γεωργία είναι μια οικολογική γεωργία που λαμβάνει υπ’ όψη της και αφανείς δυνάμεις στη φύση, όπως δυνάμεις ζωής, ψυχικές δυνάμεις και πνευματικές δυνάμεις. Δυνάμεις ζωής είναι αυτές που έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή. Ψυχικές δυνάμεις είναι αυτές που δημιουργούν όργανα σ’ έναν οργανισμό π.χ. στα φυτά ρίζες, φύλλα, άνθη κλπ. Πνευματικές δυνάμεις είναι αυτές που δίνουν το αρχέτυπο του είδους σε κάθε φυτό και ζώο, κάτι πριν από τα γονίδια και κληρονομικότητα. Όλες αυτές οι δυνάμεις ακολουθούν ορισμένους ρυθμούς αύξησης και μείωσης των ωθήσεών τους και σχετίζονται με τις εναλλαγές στο ηλιακό μας σύστημα και γενικά στο Σύμπαν. Ό,τι έχει ζωή υπόκειται σε ρυθμούς. Σκεφθείτε την κυκλοφορία των χυμών στα φυτά, του αίματος σε μας, την εγρήγορση και τον ύπνο, την βλάστηση και τον λήθαργο των φυτών, την ημέρα και τη νύχτα, Χειμώνα, Καλοκαίρι κλπ.

Τα ιδεώδη στην βιοδυναμική γεωργία είναι:

• Το αγρόκτημα να γίνει ένας ζωντανός οργανισμός με την μέγιστη εφικτή αυτάρκεια, δηλαδή μείωση όσο το δυνατόν των εισροών και αύξηση της παραγωγικότητας.
• Η τόνωση της ιδιοτυπίας του αγροκτήματος, να έχει δηλαδή τη δική του ατομικότητα.
• Τα προϊόντα να έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αγροκτήματος, τη δική τους ταυτότητα. Αυτό εκφράζεται με καλή γεύση και οργανοληπτικές ιδιότητες.
Αυτά επιτυγχάνονται με τα εξής:
• Ζωντάνεμα του εδάφους, δηλαδή ποικιλομορφία στους οργανισμούς του εδάφους με κατάλληλη οργανική λίπανση, η οποία δεν θα περιέχει μόνο υλικά, ουσίες, αλλά θα δημιουργεί και ευνοϊκές συνθήκες και τάσεις, δυνάμεις, ώστε να ευνοείται η βλάστηση και δυναμικότητα των αναπτυσσομένων φυτών .
• Βασικό ρόλο έχει η χρήση των βιοδυναμικών παρασκευασμάτων, κάτι σαν ομοιοπαθητικά σκευάσματα, τα οποία καλό είναι ο καθένας να τα φτιάχνει μόνος του στο κτήμα του, μπορεί όμως και να τα προμηθεύεται.
• Τα γεωργικά ζώα του κτήματος πρέπει ως επί το πλείστον να τρέφονται με φυτά και καρπούς που έχουν αναπτυχθεί μ’ αυτό τον τρόπο, ώστε να προσφέρουν όχι μόνο τα άριστα ζωικά προϊόντα αλλά και την κατάλληλη κοπριά, το εμβόλιο γονιμότητας, για το συγκεκριμένο κτήμα. Αν δεν υπάρχουν γεωργικά ζώα στο κτήμα, τότε η κοπριά για λίπανση να προέρχεται από ζώα ελευθέρας βοσκής της περιοχής και να κομποστοποιείται.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή της βιοδυναμικής γεωργίας;
Να υπάρχουν ηθικά κίνητρα και όχι μόνο βιοποριστικά. Ελεύθερο πνεύμα για κατανόηση των δυνάμεων στη φύση και το ρόλο του παραγωγού ή και μεταποιητή ως εξυγιαντή. Για ν’ αναγνωριστούν τα προϊόντα ως βιοδυναμικά με το διεθνώς κατοχυρωμένο και αναγνωρισμένο σήμα εγγύησης της ιδιαίτερης αυτής ποιότητας DEMETER (πρόκειται για την ελληνική λέξη Δημήτηρ, η αρχαία θεά της γεωργίας) απαιτούνται τα εξής:
1) Το αγρόκτημα, η επιχείρηση, να έχει και να συνεχίζει να έχει την πιστοποίηση: πλήρως βιολογικό προϊόν της ευρωπαϊκής κοινότητας
2) Να εφαρμόζεται επιπλέον και ο κανονισμός, οι προδιαγραφές, Demeter για να φθάσουν τα προϊόντα στην ιδιαίτερη ποιότητα DEMETER.
3) Το αγρόκτημα να ξεκινήσει επίσημα (υποβολή αίτησης) με έναν αναγνωρισμένο σύμβουλο βιοδυναμικής. Στην αρχή πολλά θα γίνονται σε συνεννόηση με τον σύμβουλο.
4) Ο υπεύθυνος του κτήματος, επιχείρησης, να συμμετάσχει σ’ έναν σύλλογο, οργάνωση, βιοδυναμικής γεωργίας αναγνωρισμένο από την Demeter International και. να παρακολουθήσει κάποια ανάλογα σεμινάρια (οργανώνει ο σύλλογος).
5) Να ελέγχεται για την εφαρμογή του κανονισμού Demeter από έναν φορέα εξουσιοδοτημένο από την οργάνωση βιοδυναμικής της χώρας ή την Demeter International.
6) Ο παραγωγός να γνωρίζει όσα εισάγει και χρησιμοποιεί στο κτήμα: πώς παράγονται, τι κάνουν. Για τα βιοδυναμικά παρασκευάσματα υπάρχουν όλες οι οδηγίες παραγωγής και χρήσης τους. Μπορεί επιπλέον ο καθένας να φτιάξει και ομοιοπαθητικά σκευάσματα κατά περίπτωση π.χ. για έλεγχο εντόμων. Τα βασικά βιοδυναμικά παρασκευάσματα είναι όμως υποχρεωτικά. Στα σεμινάρια δίδονται ανάλογες εξηγήσεις.