Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ζώντας στην Κρήτη

"Ζώντας την καλή ζωή" στην Κρήτη, είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα του 8000 τετραγωνικών μέτρων με 40 ώριμα ελαιόδεντρα, 110 νέες ελιές, διάφορα οπωροφόρα δέντρα και 50 ώριμα αμπέλια παραγωγής κρασιού. Υπάρχει και οικοδομική άδεια για πέτρινη οικία 70τ.μ. Ο υπάρχον χώρος διαμονής έχει τη μορφή των 2 καμπινών ενωμένες σε ένα κτίριο.
 Έχουν προστεθεί χαρακτηριστικά από πέτρα, που ταιριάζουν στο φυσικό περιβάλλον.

Όλοι οι βράχοι έχουν βγει από το έδαφος, και χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός τοίχου 1,5 μέτρο ύψος και 50 εκατοστά φάρδος γύρω από το ακίνητο. Ένα πέτρινο κτίριο στο μπροστινό μέρος του ακινήτου χρησιμοποιείται για να στεγάσει το ηλιακό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, την γεννήτρια, το κρασί (σε διάφορα στάδια της παραγωγής) καθώς και ένας αποθηκευτικός χώρος για διάφορα αγαθά, κρασί και ελαιόλαδο.
Τα ελαιόδεντρα και τα αμπέλια σταφυλιών έχουν βιολογική πιστοποίηση στο πρόγραμμα Bio Hellas Στο "Living The Good Life" έχει πολλά οπωροφόρα δέντρα: πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, lime, ροδάκινο, νεκταρίνι, βερίκοκο, κυδώνι, αμυγδαλιές, καστανιές, καρυδιές, γκουάβα, μάνγκο, καλοκαιρινό αβοκάντο, χειμωνιάτικο αβοκάντο, πράσινο μήλο, κόκκινο μήλο, κορόμηλο , ρόδι, μαύρο σύκο, και το πράσινο σύκο. Έχουμε επίσης προσθέσει ελιές Καλαμάτας και ελιές για φαγητό. Κατά μήκος της πλευράς του δρόμου έχουν φυτευθεί 50 Ρωμαϊκά σταφύλια που παράγουν το φημισμένο χωριάτικο Κρητικό κρασί. Το 2010 εγκαταστάθηκαν πέντε κυψέλες μελισσών, και έχουν παραγάγει 24 κιλά μέλι το οποίο από τόσο νέες κυψέλες θεωρείται πολύ καλό.
Οι μόνοι λογαριασμοί που πληρώνονται είναι για πόσιμο και γεωργικό νερό (πχ. ΟΑΔΥΚ) και τα καύσιμα ντίζελ για την γεννήτρια και το τρακτέρ.
Αποφασίσαμε να μην χρησιμοποιείται το ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά ένας πρόσφατα εγκατεστημένος μετασχηματιστής στο διπλανό οικόπεδο θα κάνει την σύνδεση πολύ προσιτή, ενώ η τριφασική καλωδίωση είναι εγκατεστημένη επάνω στον τοίχο για την διευκόλυνση της εγκατάστασης.