Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Γιατί κάποιος να θέλει να γίνει μελισσοκόμος;

Το πρώτο είναι για χόμπι, και αν του αρέσουν οι μέλισσες τότε συνεχίζει. Αν όμως κάποιος από σας τους νέους μελισσοκόμους απ’ την στιγμή που πατήσει το πόδι σας στο μελισσοκομείο ψάχνεται τρόπο για να αποχωρήσετε, τότε μην συνεχίζεται, δώστε τα μελίσσια που μέχρι εκείνη τη στιγμή αποκτήσατε, σε κάποιον άλλον ή τα πουλάτε.

Αν δει κάποιος ότι του αρέσουν τα μελίσσια τι κάνει ύστερα, πως συνεχίζει;

   Ασκείται πλάι σε έμπειρο μελισσοκόμο, και μελετά βιβλία και περιοδικά. Ακόμα όσοι έχουν υπολογιστή ψάχνουν στα διάφορα blogs, που είναι πολλά.

  Πως θα αγοράσω ένα μελίσσι και πόσο κοστίζει; Πόσα πρέπει να αγοράσω για αρχή;
   Πρέπει να ρωτήσει κάποιον μελισσοκόμο πριν αγοράσει κάποιος μελίσσια. Στην αρχή δεν πρέπει να αγοράσει πολλά, το πολύ μέχρι πέντε, όταν όμως εξοικειωθεί με τις μέλισσες και γνωρίσει αρκετά μπορεί να αγοράσει όσα ο ίδιος κρίνει απαραίτητα και μπορεί να τα συντηρήσει.

   Το κόστος του μελισσιού, για να αγοράσει κάποιος, ξεκινά από 50 Ευρώ και ανάλογα με τα τελάρα που θα αγοράσει αυξάνει.

   Το πρώτο που κοιτάζουμε είναι να έχουν τα μελίσσια που αγοράζουμε καινούργια βασίλισσα. Αγοράζοντας ένα δυνατό μελίσσι με οχτώ τελλάρα τον Μάη μπορεί να πάρουμε μέλι και να αποσβέσουμε την αγορά, οπότε μας μένουν τα μελίσσια για την επόμενη χρονιά.

Τι χαρτιά χρειάζονται για να γίνω επαγγελματίας μελισσοκόμος;
   Επαγγελματίας γίνεται κάποιος αν έχει στην κατοχή του 10 κυψέλες και άνω, ενώ αν έχει 30 τριάντα κυψέλες και άνω μπορεί να βγάλει μελισσοκομικό αυτοκίνητο 1,5 τόνων καθαρό βάρος.

1. Πάμε πρώτα στον σύλλογο μελισσοκόμων .

2. Στην Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής όπου έρχονται οι Γεωπόνοι ελέγχουν και δίδουν το βιβλιάριο κατοχής αριθμού κυψελών.

Πόσο μέλι βγάζει η κάθε κυψέλη;

   Όποιος επιμείνει σ’ αυτή την ερώτηση σημαίνει ότι δεν του αρέσει η μελισσοκομία, γιατί μπορεί μια σαιζόν να μην βγάλει πάνω από δέκα κιλά μέλι από την κάθε κυψέλη.

  Αν κάποιος επιμένει επαγγελματικά, τοποθετώντας νέες βασίλισσες στις κυψέλες, και μεταφέροντας τα μελίσσια σε μέρη που υπάρχει νεκταροέκριση, τότε μπορεί να πάρει και 40 κιλά μέσο όρο ανά κυψέλη. Αυτό όμως εξαρτάται και που ή πως θα ξεχειμωνιάσει τα μελίσσια ο καθένας και πολλά άλλα, που πρέπει να γνωρίζει ο μελισσοκόμος διαβάζοντας βέβαια, και το περιοδικό ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ Βήμα για να μαθαίνει περισσότερα και καλίτερα.