
Στην Ιταλία η grappa, χρησιμοποιείται κυρίως σαν digestivo η προστιθέμενη στον εσπρέσο για τη δημιουργία ενός caffè corretto . Ανάλογα αποστάγματα στεμφύλων είναι τα Ισπανικά orujo, στη Σερβία Komovica η lozovača , στη Γαλλία είναι γνωστά ως marc και στην Πορτογαλία bagaceira. Το ούζο ανήκει στην ομάδα αποσταγμάτων με βάση το γλυκάνισο. Τα εκχυλίσματα με γλυκάνισο χρησιμοποιούνταν αρχικά για την αντιμετώπιση του στομαχόπονου και των κυκλοφορικών προβλημάτων. Σε κάθε γνήσιο προϊόν που περιέχει γλυκάνισο, δημιουργείται γαλάκτωμα(ασπρίζει) όταν προστεθεί νερό. Αυτό συμβαίνει διότι τα αιθέρια έλαια των βοτάνων που χρησιμοποιούνται είναι αδιάλυτα στο νερό. Το αιθέριο έλαιο του γλυκάνισου είναι η «ανηθόλη». Θα ήταν προτιμότερο να αποφεύγετε τη χρήση πάγου στο ούζο, διότι ο πάγος δεσμεύει μεγάλο μέρος των αρωματικών χαρακτηριστικών. Σε αντίθεση με το ούζο, το τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο) μπορεί να καταναλωθεί και μετά το γεύμα, ως χωνευτικό. Τσίπουρο, ρακή και τσικουδιά παράγονται όλα με απόσταξη της φλούδας του σταφυλιού. Παραδοσιακά στη χωρική παραγωγή, το τσίπουρο παράγονταν με διπλή απόσταξη ενώ η τσικουδιά και η ρακή με μονή απόσταξη. Ένα ποτηράκι ούζο περιέχει 120 -150 θερμίδες( αναλόγως με την περιεκτικότητα της ζάχαρης) και τους αλκοολικούς τους βαθμούς. Μύθος ότι το χύμα τσίπουρο είναι καλύτερο! Το εμφιαλωμένο τσίπουρο παράγεται στα πλαίσια όλων των ελέγχων που υφίσταται ένα επίσημο αποσταγματοποιείο , σε αντίθεση με το χύμα τσίπουρο που παράγεται τελείως ανεξέλεγκτα και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως τύφλωση μέχρι και θάνατο.
Αδολο

Ούζο Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη
Ένα super premium ούζο, αποτέλεσμα τριπλής απόσταξης αιθυλικής αλκοόλης προερχόμενη 100% από σταφίδα. Το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2004, δημιουργώντας μία καινούρια κατηγορία αποστάγματος. Η ετήσια παραγωγή του δεν ξεπερνά τις 5.000 φιάλες. Το Συλλεκτικό Βαρβαγιάννη έχει όψη διαυγή, κρυστάλλινη με πυκνά, δάκρυα. Μύτη καθαρή, με αρώματα, γλυκάνισου, αποξηραμένων βοτάνων, χαμομηλιού και γλυκών μπαχαρικών. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο αλκοόλ(46%), απαλής έντασης αρώματα γλυκάνισου, μάραθου, φυτικών και γλυκών μπαχαρικών, ελαιώδη υφή πολύ μεγάλης διάρκειας και σύνθετο τελείωμα.

Τσίπουρο Τσιλιλή χωρίς γλυκάνισο
Η αποσταγματοποιία Τσιλιλή προωθώντας την παραδοσιακή τεχνογνωσία και χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία δημιούργησε το ομώνυμο τσίπουρο με γεωγραφική ένδειξη Τσίπουρο Θεσσαλίας, αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όψη διαυγή, με έντονα δάκρυα. Μύτη καθαρή, με ευγενικά αρώματα άσπρων λουλουδιών, βοτάνων και πράσινου πιπεριού. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο αλκοόλ, λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών, λουλουδιών και αποξηραμένων βοτάνων, μέτρια διάρκεια και ισορροπημένο σύνθετο τελείωμα.
ΤSIPOURO of Macedonia MΠΑΜΠΑΤΖΙΜ
Η ιστορία της αποσταγματοποιίας Μπαμπατζιμόπουλου ξεκινά το 1875 με έδρα τον Μπαλτά. Το όνομα Μπαμπατζίμ, λέγεται, ότι σημαίνει «σεβαστέ μας πατέρα» και το έδωσαν οι εργάτες του που τον αγαπούσαν απεριόριστα. Η μυστική συνταγή των αποσταγμάτων της οικογένειας μεταφέρθηκε με ευλάβεια από γενιά σε γενιά και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Το τσίπουρο Μπαμπατζίμ χωρίς γλυκάνισο, έχει όψη λαμπερή, με αρκετά δάκρυα. Μύτη καθαρή, με απαλά αρώματα, αποξηραμένων βοτάνων, άγριων λουλουδιών, και μπαχαρικών. Στόμα ισορροπημένο, αλκοόλ 40%, μέτριας αρωματικής έντασης, αρώματα εσπεριδοειδών, βοτανικότητας, σώμα μέτριο και απαλό ισορροπημένο τελείωμα.
ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Το τσίπουρο της οικογένειας Αποστολάκη έρχεται από το Κρόκιο Θεσσαλίας, όπου υπάρχει μεγάλη παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου. Η εμπειρία δύο γενεών σε συνδυασμό με εκλεκτές πρώτες ύλες έχουν σαν αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό προϊόν πολύ καλής ποιότητας και ιδιαίτερης γεύσης. Το τσίπουρο με γλυκάνισο της οικογένειας Αποστολάκη , έχει όψη διαυγή, καθαρή μύτη με κομψά αρώματα γλυκάνισου, γλυκών φρούτων, βοτάνων και λουλουδιών. Στόμα ξηρό, ισορροπημένο, αλκοόλ 42,5%, ελαφριά ένταση αρωμάτων, ελαιώδης υφή και σύνθετο ισορροπημένο φινετσάτο τελείωμα μεγάλης διάρκειας.
ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ ΚΡΗΤΗΣ DS DISTILLERS(Διαμαντάκης – Σταματάκης)
Η ιστορία της τσικουδιάς στην Κρήτη χάνεται στα βάθη των αιώνων και η απόσταξή της είναι μια διονυσιακή τελετή. Τα σταφύλια έρχονται από ορεινούς αμπελώνες και ζυμώνονται σε κάδους για 30 περίπου ημέρες. Ακολουθεί διπλή απόσταξη όπου διαχωρίζεται η ‘καρδιά’ του αποστάγματος από τις ‘κεφαλές’ και τις ‘ουρές’. Καθαρό, λαμπερό με έντονα δάκρυα. Μύτη ελαφριάς αρωματικής έντασης, με αρώματα σταφίδας, φρούτων, άγριων βοτάνων και ίχνη μεταλλικότητας. Ισορροπημένο στο στόμα, μέτριας αρωματικής έντασης, αλκοόλ 40%, μέτριο σώμα και τελείωμα απλό ισορροπημένο, μέτριας διάρκειας.