Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Σαλάτα από μαυρομάτικα φασόλια με κρεμμυδάκι και άνηθο

Τα μαυρομάτικα φασολάκια, ξεχασμένα από την ελληνική οικογένεια, ξαναέρχονται στο προσκήνιο και γίνονται καθημερινή συνήθεια. Σε μορφή δροσερής σαλάτας με πολλές ευεργετικές ιδιότητες αντέχουν 2-3 μέρες στο ψυγείο για να καταναλώνουμε και κάθε μέρα από λίγα. Αντικαρκινικά και φιλικά προς την καρδιά μας, απομακρύνουν τη χοληστερίνη από το αίμα κι είναι γεμάτα υγεία και δύναμη.

Συστατικά συνταγής
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
  • 1 πακέτο μαυρομάτικα φασόλια
Οδηγίες συνταγής
Βράζουμε το νερό με τον μισό άνηθο, τα 2 κρεμμυδάκια, το αλάτι και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο 'Αλτις. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε έτσι για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μαυρομάτικα και μαγειρεύουμε για άλλα 35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σερβίρουμε με τα υγρά τους σ'ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο άνηθο ψιλοκομμένο, τα άλλα 2 κρεμμυδάκια, ελαιόλαδο και μπαλσάμικο.
  • Διάρκεια: περίπου 1 ώρα
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΟΤΟ.

Κτήμα Βιβλία Χώρα ροζέ (από Syrah)/Παγγαιορείτικος Τοπικός Οίνος.

Λαμπερό χρώμα ροδιού με υποκύανες αποχρώσεις. Ωραία αρώματα framboise σε καραμελωμένη μορφή, με μικρές υπόνοιες βύσινου και μπανάνας. Πλούσια, γεμάτη και κομψή γεύση, με πολύ ωραίο “νεύρο” χάρη στην οξύτητα. Γευστικές εντυπώσεις μακράς διαρκείας.

Γιατί ταιριάζουν: σε πιάτα με θαλασσινά που όμως έχουν σχεδόν κρεάτινη υφή, σε πιάτα οσπρίων όπου το άμυλο τους θέλει ισχυρό αντίπαλο -ένα ροζέ κρασί πλούσιο και σφιχτοδεμένο πάει γάντι-. Η χρήση της ποικιλίας Syrah προσφέρει στο κρασί την απαραίτητη ένταση γεύσης, ενώ το φρούτο του αντιμετωπίζει πολύ ωραία την φυτικότητα των λαχανικών που χρησιμοποιούνται στο πιάτο.