Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Φασολάδα με λεμόνι και πορτοκάλι

Η συγκεκριμένη φασολάδα ,βασισμένη σε συνταγή της Ν.Ισμυρνόγλου,είναι μια πρόταση για εκείνους που βαρέθηκαν τα ίδια,μα θέλουν και παραδοσιακή τη γεύση.
ΥΛΙΚΑ
250 γρ.φασόλια ελληνικά
1 μεγάλο καρότο τριμμένο στον τρίφτη του κρεμμυδιού
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα οκτώ
250 γρ.χυμό ντομάτας
30 γρ. χυμό λεμονιού
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 φύλλο δάφνης ή 1 κ.γλυκού ξερό δυόσμο
60 γρ. ελαιόλαδο
πολύχρωμο πιπέρι σε κόκκους
ταμπάσκο ή μπούκοβο
αλάτι
φέτες πορτοκάλι για το σερβίρισμα

Τα φασόλια τα μαγειρεύω πάντα σε χύτρα κι έτσι δεν τα μουλιάζω ποτέ σε νερό να μαλακώσουν.
Έχουν μόνο 2-3 μυστικά.
Ξεζουμώνουμε πάντα.Ξεκινάμε το βράσιμο με κρύο νερό μα αν χρειαστεί προσθέτουμε μόνο ζεστό.Επίσης αλάτι και λάδι μπαίνουν πάντα στο τέλος,όπου και δυναμώνουμε πάντα την ένταση του βρασίματος για να γίνει κρεμώδης η σούπα.Αν κρατείσετε αυτά , ποτέ δεν πρόκειται να έχετε φασόλια ...σφαίρες,με την προϋπόθεση βεβαίως να μην είναι μπαγιάτικα....ούτε δύσπεπτα,ούτε νερόβραστα.
Λοιπόν....
Βάζω τα φασόλια με κρύο νερό στη χύτρα να τα σκεπάζει 2-3 δάχτυλα.Ρίχνω μέσα και το κρεμμύδι κομμένο,και,από τη στιγμή που σφραγίζω,κρατώ 25 λεπτά.
Ξεσφραγίζω και σουρώνω.
Βάζω πάλι νερό στη χύτρα,κρύο,ρίχνω τα λαχανικά,τη δάφνη,το μπούκοβο,το πιπέρι σε κόκκους,το ξύσμα πορτοκαλιού,τον χυμό ντομάτας και αφού πάρουν βράση ρίχνω τα φασόλια μαζί το κρεμμύδι που στο μεταξύ έχει σχεδόν λιώσει.
Σφραγίζω και βράζω για 40-50 λεπτά.
Στο τέλος δυναμώνω στο μέγιστο την ένταση του ματιού,ρίχνω το αλάτι,το ελαιόλαδο,αφήνω να χυλώσει η σούπα και σβήνω με το λεμόνι.
Αποσύρω και αφήνω να ξεκουραστεί λίγο το φαγητό πριν σερβίρω