Tα βρίσκουμε στα περισσότερα εξειδικευμένα καταστήματα, αλλά και σε αρκετές μεγάλες αλυσίδες τροφίμων. Οι περισσότεροι βιοκαταναλωτές θεωρούν ότι η επισήμανση DEMETER (Δήμητρα στα Ελληνικά) δηλώνει απλώς ότι τα προϊόντα αυτά έχουν παραχθεί με τον βιολογικό τρόπο παραγωγής, όπως και τόσες εκατοντάδες άλλα προϊόντα με τις γνωστές αλλά και τις λιγότερο γνωστές επισημάνσεις. Λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες, αλλά και τις διαφορές που έχουν τα βιολογικά προϊόντα που φέρουν την επισήμανση της DEMETER, από τα υπόλοιπα βιολογικά. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια προσπάθεια να τα γνωρίσουμε κάπως καλύτερα, απαντώντας σε κάποιες αυτονόητες ερωτήσεις που δημιουργούνται στον καθένα μας:
Αυτά τα προϊόντα είναι πιστοποιημένα βιολογικά;
Ναι, είναι και αυτά βιολογικά προϊόντα που έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τον Καν. ΕΟΚ 2092/91. Ακολουθώντας όμως παράλληλα και τις αυστηρότερες προδιαγραφές (αυτές της βιοδυναμικής γεωργίας) πιστοποιούνται και από την Demeter. Εκτός από την επισήμανση, «προϊόν βιολογικής γεωργίας», που φέρουν όλα τα βιολογικά προϊόντα φέρουν και το σήμα της Demeter, το οποίο και εγγυάται ότι τα συστατικά τους προέρχονται από βιοδυναμικές καλλιέργειες και εκτροφές.
Η Demeter είναι πιστοποιητικός οργανισμός;
Ναι. Υπάρχει μάλιστα δίκτυο από πιστοποιητικούς οργανισμούς ανά τον κόσμο (στην Ελλάδα δεν υπάρχει) που δίνουν το συγκεκριμένο σήμα και οι οποίοι συγκροτούν την Demeter International. Με τον τρόπο αυτό τόσο οι προδιαγραφές όσο και η πολιτική που εφαρμόζεται είναι ενιαία.
Τι το διαφορετικό έχει η βιοδυναμική γεωργία;
Η βιοδυναμική (βιολογική - δυναμική) γεωργία είναι μια μορφή βιολογικής γεωργίας που λαμβάνει υπόψη της, πέραν των φυσικών παραγόντων, και τις μη ορατές δυνάμεις της Φύσης που παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στις λειτουργίες της ζωής όσο και στην υγεία και την ευρωστία φυτών και ζώων.
Αναλυτικότερα:
•Οι γεωργικές εργασίες πραγματοποιούνται κατά προτίμηση σε συγκεκριμένες περιόδους. Ακολουθείται δηλαδή ένα ημερολόγιο εργασιών που συσχετίζεται άμεσα τόσο με τις φάσεις της σελήνης όσο και των άλλων αστρικών σωμάτων (αστερισμοί, πλανήτες, κ.λπ.).
•Στο αγρόκτημα επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή και πολύπλευρη ανακύκλωση των οργανικών υλικών, εναρμονισμένη στη φυσική ροή μεταξύ φυτών, ζώων και εδάφους (κλειστός κύκλος).
•Δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην υγεία και τη γονιμότητα του εδάφους καθώς και των οργανισμών που ζουν ή εξαρτώνται από αυτό (με την προσθήκη κομποστοποιημένων φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων, πετρωμάτων, βιοδυναμικών παρασκευασμάτων κ.λπ.) ώστε τα φυτά να έχουν αφενός αρμονική και υγιή ανάπτυξη και αφετέρου καλές αποδόσεις.
•Εφαρμόζονται πρακτικές συγκαλλιέργειας και αμειψισπορών ώστε να εμποδίζεται η ανάπτυξη αλλά και η εξάπλωση εχθρών και ασθενειών στα φυτά, ενώ παράλληλα τα είδη και οι ποικιλίες προς καλλιέργεια επιλέγονται με γνώμονα τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε περιοχής, έτσι ώστε να έχουν αυξημένες αντοχές.
•Ακολουθούνται αυστηρότεροι κανόνες στη χρήση αρκετών σκευασμάτων φυτοπροστασίας και θρέψης, που επιτρέπονται στη βιολογική γεωργία βάσει του Καν. ΕΟΚ 2092/91.
•Χρησιμοποιούνται βιοδυναμικά παρασκευάσματα (εκχύλισμα κοπριάς βοοειδών, χαλαζίας, εκχυλίσματα βαλεριάνας, χαμομηλιού, τσουκνίδας, ταραξάκου, αχίλλειας, φλοιού βελανιδιάς), με στόχο την ενίσχυση της ζωής του εδάφους, αλλά και των φυτών, την καλύτερη κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων, κ.λπ.
ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr